Welkom
Dorpsbelangen Peest
Uitslag dorpsquiz
Nieuwsbrief dec 2021
Schotse avond
coronavirus
nieuwsbrief mrt 2020
Veiligheidsavond '20
nieuwjaarsvisite '20
Fam. geschiedenis
Uitnodiging 13-3-'20
seniorenmiddag '19
archief 2019
archief 2018
archief 2017
archief 2016
archief 2015
archief 2014
archief 2013
archief 2012
archief 2011
archief 2010
archief 2009
nieuwsbrieven 2009
kerstwandeling 2009
seniorenmiddag 2009
digitale fotocursus
pompoenendag 2009
zomerfeest 2009
Fiets4daagse 2009
pasen 2009
fietstocht 13 juni09
nieuwjaarsvisite2009
priksleëen jan09
jaarverslag 2008
jaaroverzicht 2008
archief 2008
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Jaarverslag activiteiten Dorpsbelangen 2008


De activiteiten begonnen traditioneel met de Nieuwjaarsvisite. Zoals voorgaande jaren was de belangstelling groot. Na de koffie met kniepertjes was het tijd voor de quiz ronde, verzorgt door Fija. De aanwezige waren in groepen verdeelt en kregen een kinder muziekinstrument om razend snel te kunnen reageren als ze het antwoord wisten. Dit tot grote hilariteit van iedereen, omdat niet uit alle instrumenten genoeg geluid kwam. Wat de gemoederen soms hoog deed oplopen. Had je het antwoord goed, dan kon je kiezen voor een categorie, variërend van algemeen, regionaal, sport, geschiedenis,etc. Na deze hersenbrekende quiz was het tijd voor een hapje en een drankje, verzorgt door slagerij Huisman. Als afsluiter van de avond kwamen Thomas Vaer en Pieternel die hun bijzonderheden over de Peesternaren ten gehore brachten. Het was een gezellige avond met veel belangstelling van de leden.

Pasen betekend 3 dagen activiteiten voor jong en oud, van eieren verven voor de kinderen, eieren zoeken voor de kinderen en de volwassene. Die soms nog fanatieker zijn dan de kinderen. Met als afsluiting het paasvuur, waar voor altijd veel belangstelling is van uit de omgeving. Echter dit jaar wilde het vuur maar traag opgang komen, pas toen iedereen naar huis was laaide deze goed op. De volgende ochtend was de paasbult dan ook ver opgebrand.

De kindermiddag 21 mei had als bestemming Jeugdpark Nienoord in Leek. Alle kinderen konden zich weer heerlijk uitleven op alle speeltoestellen. De mama’s hielden een oogje in het zeil zodat er geen ongelukken gebeurde, en genoten van zoveel kinderpret. De middag werd afgesloten met patat en drinken.

Op 14 juni kon men deelnemen aan de fietstocht, deze voerde door de omgeving van Peest. Onderweg waren er vragen te beantwoorden, sommige makkelijk ander moeilijker. De fietsers hadden echter iets meer vragen verwacht, maar het maakte de tocht er niet minder leuk om.

Het weer viel dit jaar erg tegen tijdens de fiets4daagse, het waaide en regende soms behoorlijk. De provisorische overkapping die gezellig was aangekleed, was niet voldoende bestand tegen dit weer. Het lekte en klapperde soms behoorlijk.  De fietsers leken alleen maar haast te hebben, en was er weinig aanloop bij de Mug. Echter de dames hadden weer heel veel kniepertjes gebakken en wilde deze graag verkopen. De jeugd kwam met de oplossing, zij installeerde zich in Zeijen en verkochte zo alsnog de meeste kniepertjes. De fiets4daagse commissie heeft inmiddels Jos Bezu al benadert voor een mooie tent tijdens de fiets4daagse van 2009.

Het zomerfeest van 23 augustus met het nodige zangtalent uit Peest en de BBQ begon wat later dan men gewend was. Menig hobbyboer uit Peest was nog druk op het land om stro binnen te halen. Toen iedereen aanwezig was kon het feest los barsten. De BBQ was op tempratuur en de eerste lapjes vlees konden erop, uiteraard weer netjes verzorgd door slagerij Huisman. De belangstelling voor deze was wat minder dan voorgaande jaren, maar de play-backers hadden er weer veel werk van gemaakt. Vooral Henk Bosma die iedereen in het ootje nam, en zogenaamd perfect accordeon kon spelen. En Willem Dussel die een hele vrouwelijke kant van zichzelf liet zien, vergeten we niet snel meer. Als winnaar mocht hij nogmaals zijn jurkje komen showen.

Wie had dit jaar de zwaarste pompoen gekweekt, dat was de grote vraag. Maar voordat de uitslag bekend werd gemaakt, gingen we eerst ringsteken op een stalen ros. Achter de schuur bij Dussel was een mooi parcours uigezet en twee aan twee ging men de strijd aan, wie de meeste ringen kon steken. Alleen die fiets die hobbelde zo, wat bij menigeen op de lach spieren werkte. Ook de kinderen gingen de strijd aan op de skelter, wie was het snelste. De toeschouwers moesten af en toe snel opzij springen, want nog niet elk kind was de stuurman kunsten al machtig. Nadat iedereen weer heelhuids aan de koffie zat in de Mug, kond de vraag beantwoord worden wie nu die zwaarst pompoen had gekweekt. Dit was Hendrik Hartlief met 24,6 kg zware pompoen.

Zaterdagavond 8 november, het is gelukkig droog, maar wel erg donker en je word uit wandelen gestuurd. Je komt van alles tegen, en dan... onverwachts enge geluiden en uit de grond opspringende wezens, trillende vloeren, uit het graf opstaande vampiëren, ronkende motor zagen, je haren gaan recht overeind staan en je geeft een gil, de adrenaline giert door je lijf en je kijkt nog maar eens over je schouder achterom.  Dorpsbelangen Steenbergen had er weer een mooie spokentocht van gemaakt. Er werd nog lang nagepraat over al dat engs, met een hartversterkertje in de hand.

De senioren middagen worden goed bezocht. Onder leiding van Wim Gelling word de middagen ingevuld met oud Hollandse spelletjes, bingo, sjoelen, koffie drinken, maar ook de hersenen worden fit gehouden met quiz vragen. Zeker in de lange wintermaanden als het weer je binnen houdt, is het gezellig om even bij te praten.

De sjoelclub vierde in november haar 25 jarig bestaan. Dit kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Het Dorpsbelangen bestuur liet een mooie taart bakken met een print van een sjoelbak erop. Deze werd met smaak verorbert, maar dat was nog niet alles. Ook de wereld kampioen sjoelen was uitgenodigd om een demonstratie te geven, en om trucjes te leren aan de sjoelers.  Ook de burgemeester schoof een avondje aan om mee te sjoelen. Deze aandacht voor het jubileum waardeerde de sjoelers zeer.

Het klootschiet seizoen werd afgesloten in januari met de unive snert. De winnaars waren bij de heren Tieme Barkhuis en bij de dames Dina Hartlief


Tevens word de Mug gebruikt door de klaverjasclub en Dorpsbelang leden die er een feestje wilden vieren. En tijdens de ijspret deze winter was de Mug regelmatig open om de inwendige mens te verwarmen.
Het was een actief jaar.

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe