Wandelaars en fietsers op de Langelaan hebben misschien al gezien dat verschillende bomen een gele streep hebben. Dat heb ik afgelopen maanden gedaan om aan te geven welke bomen gekapt moeten worden om de kronen van de overige bomen meer ruimte te geven. Zo kunnen de overblijvende bomen nog jaren doorgroeien en kan het bos mooi hout blijven leveren voor de Nederlandse houtverwerkende industrie. De komende maand zal een houtkoper de aangestipte bomen vellen, de meeste met een grote machine en de dikste met de motorzaag. Met een speciale uitrijcombinatie worden de stammen in verschillende lengtes en diktes naar de kant van de weg gebracht. Vandaar worden ze met grote vrachtwagens vervoerd naar verschillende afnemers, afhankelijk van het uiteindelijk gebruik zoals vezelhout, kisthout, heipalen, zaaghout voor balken en planken.
In het kader van de “Gedragscode Duurzaam Bosbeheer” is door een ecoloog een inventarisatie gemaakt van nesten en holen van beschermde diersoorten; deze zijn aangegeven met rood witte linten, zodat de houtkoper weet dat hij daar niet aan mag komen.
De eerste maanden kan het er wat rommelig uitzien, maar ervaring leert dat na zo’n zes maanden er al niet veel meer van te zien is. Omdat er meer licht op de bodem zal vallen zal ook de natuurlijke verjonging een grotere kans krijgen, waardoor het bos er wat gevarieerder uit zal gaan zien.
Ik maak van deze gelegenheid ook graag gebruik om te waarschuwen dat deze werkzaamheden zeer gevaarlijk voor omstanders kunnen zijn. Wie geïnteresseerd is, is uiteraard welkom maar wel op de wegen blijven en NIET het bos ingaan! Ook de houtstapels NIET beklimmen! Uiteraard ben ik graag bereid om meer specifieke vragen over deze dunning of andere aspecten van het bosbeheer te beantwoorden. Egbert Pelinck E-mail: e.pelinck@hetnet.nl |