Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Gem. Noordenveld
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw(s) in Peest 14
Nieuw in Peest
Wie wil?
Recepten
zorgboederij Peest
Verkeer in Peest 4
Peestermaden 10
Peest in Perspectief
Wereld vlgs Peest
Natuur in Peest
Historie Peest
Jeugdherinneringen
Herinneringen 13
Bomen in 1990
Assercourant 1986
Peest toen en nu
vliegveld Peest
naamgeving Peest
veldnamen Peest N
Westerveen
stookhokken
huisslachtingen
De Jagershof
De olde witte
toneel in Peest
rederijkerskamer
Peest e.o. verkennen
Rondom Peest
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Historie Peest
Stookhokken

Vroeger stond praktisch bij elke Drentse boerderij wel een stookhok, tot eind negentiende eeuw  bestond het eenvoudige gebouwtje meestal uit 2  gevels en 2 zijmuren. In de voorste gevel zat de toegangsdeur en tegen de achterste gevel was de stookplaats met schoorsteen, in de zijmuren zat een klein raampje. In het begin van de twintigste eeuw werden bij de nieuwe boerderijen ook wel grotere en luxer stokhokken gebouwd deze leken dan wel een miniatuur weergave van de naast liggend boerderij. Het geheel was afgedekt met pannen. Zo’n stookhok stond haast altijd in de nabijheid van de zijdeur die toegang gaf naar de pompstraat van de boerderij, dat was ook wel zo praktisch.

Aanvankelijk werden de stookhokken voornamelijk gebruikt voor het bakken van brood, in sommige streken van ons land wordt dan ook nog wel de naam 'ovenhuis' gebruikt. Nadat de bakkers alom waren in getreden, was het de plek waar grote hoeveelheden water warm gemaakt kon worden voor de schoonmaak, was, wecken of slacht ook werden hier de aardappels  gekookt voor het bereiden van varkensvoer.
Onder de schoorsteen stond de grote gietijzeren kookpot op een onderstel  zodat er onder de pot gestookt kon worden. Ook werd het stokhok wel gebruikt om bonen of appels te drogen.

Door al deze activiteiten was het vooral in de wintermaanden goed toeven in het stookhok  zeker voor jongelui op vrijersvoeten. Van menig vooroorlogse Drent is  het ontstaan in  een stookhok begonnen en daar is ook vast wel een Peester bij. In Peest staan nog een tiental stookhokken, enkele zijn totaal verscholen onder de klimop en haast niet herkenbaar. Naast het oudere type zijn er ook een paar die uit het  begin van 20e eeuw stammen.
Halverwege de vorige eeuw met de komst van de diepvries en het verdwijnen van de huisslachtingen, verloor het stookhok een groot deel van zijn functie. Zover zij niet afgebroken werden, kregen ze een bestemming als opslagruimte; een enkele werd in gericht als gastenverblijf.

 
huisslachting bij het stookhok l. B Barkhuis m. huisslachter Wieland r. H Darneviel

 
luxer stookhok met aan gebouwde stallen van Jaap Burema

 

 

  

 
een orgineel stookhok op het erf van de fam. Klaassebosch

 
gerestaureerd stookhok op het erf van de fam. Sluimer

 
stookhok met aangebouwde garage verscholen achter het groen op het erf van Irene Meuldijk

 

 

 

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe