INLEIDING
Op de Veldweg 1 in Peest zetelen 2 bedrijven, handelsonderneming Jan Kemp en Jawiflo. Handelsonderneming Jan Kemp richt zich vooral op het opknappen en exporteren van gebruikte overslagkranen/grondverzetmaterieel. Jawiflo richt zich op het railbreken, machines die oude treinrailsen in kleinere stukken breken die vervolgens weer worden afgevoerd naar bijvoorbeeld. de Hoogovens. Jawiflo BV zag op 1 januari 2005 het levenslicht en is speciaal opgericht voor de exploitatie van de spoorrailbrekers. Eigenaren van Jawiflo zijn de broers Floren en Jan-Willem Kemp. Zij drijven samen beide bedrijven. De familie is begonnen met 2 werknemers maar inmiddels zijn ze met 10 personen, 3 personen bij Jawiflo en 7 bij Jan Kemp.Het kantoor wordt gerund door zus Wanda en haar dochter Lucinda Tijdens de werkzaamheden in de kraansector verwerkte de familie al de nodige spoorrailsen, maar dit gebeurde met de standaard producten die daarvoor op de markt waren. Jan-Willem en Floren wilden de rails echter sneller verwerken en hebben daarom zelf mobiele railbrekers met grotere capaciteit ontwikkeld. Jawiflo zet de brekers op dit moment vooral in bij Duitse schroothandelaren. De spoorrailbreker werkt van maandag tot en met donderdag, op vrijdag onderhoudt een monteur de machine. De monteur, die ook machinist is, reist met de breker mee en is permanent bij de machine aanwezig. De trots van Jawiflo kan tweehonderd ton per dag aan. Dat is vier tot vijf keer zoveel als de gemiddelde spoorrailbreker. De machine verwerkt de rails van ongeveer 12 meter lengte die uit een spoortraject komen. Vijf grote of zes kleine rails kunnen tegelijkertijd door de kop kleingemaakt worden. De rails verlaten de breker opgeknipt in stukjes van ongeveer 40 of 80 centimeter. Een andere bijzonderheid is dat het apparaat razendsnel bedrijfsklaar staat. Bij vervoer moet de spoorrailbreker natuurlijk aan transporteisen voldoen. Maar als de machine eenmaal op de plaats van bestemming is, klapt de transportband aan de zijkant uit en komt de kraan omhoog. Binnen tien minuten is de breker klaar voor gebruik. De eerst railbreker werd gebouwd in 2005 maar in hetzelfde jaar begon men al met de ontwikkeling van een tweede railbreker, compleet anders dan de eerste. Deze ging in 2009 in productie. In de zomer van 2010 werd begonnen met de bouw van railbreker nummer drie en deze draait inmiddels ook. En van de bouw van deze spoorrailbreker hebben we een impressie gemaakt. Met dit verhaal willen we u een beeld geven over het bouwen van de railbreker.
De bouw van een railbreker.
Eerst een korte uitleg wat een railbreker doet. Onze railbreker is zoals jullie al in de inleiding hebben kunnen lezen een zelf ontworpen machine om spoorrailsen te breken op locatie bij een klant. De lange spoorrails worden via een transportband op de machine naar de brekerkop geleid waar de rail gekerfd en daarna gebroken word. Door middel van een afvoer band worden de stukken rails van 40 of 80 centimeter op een grote bult gedraaid, waarna de klant ze zelf kan afvoeren naar de hoogovens. Het klinkt erg gemakkelijk maar er komt een heleboel bij kijken voor de ontwikkeling van zo’n machine. Voordat er begonnen wordt met de bouw van de railbreker,wordt deze eerst getekend door een technisch tekenaar. Zo weet je de maten van elk element en kunnen er berekeningen gemaakt worden, zoals het vermogen dat de motor nodig heeft maar ook wat voor type pompen de sturing moeten doen.
Er is een gebruikte stenentrailer gekocht die aan de bovenkant word gestript zodat het chassis overblijft. Hierop worden kokers aangebracht om een nieuw stevig chassis te krijgen.
|