Beekherstel Oostervoortse Diep en meer (verslag informatieavond)
Woensdag 22 april heeft de informatie-avond plaatsgevonden over het beekherstel en met name over de werkzaamheden Oostervoortsche Diep en de herinrichting van Peestermaden en omgeving die na de zomer zullen gaan plaatsvinden.
De avond was goed bezocht, informatief, hier en daar verhit (ca 50 man/vrouw in de Mug!), dorstig en vol vragen.
Wat gaat er gebeuren en waarom: vanaf de Donderse weg tot aan de stuw zal het Oostervoortsche Diep weer gaan kronkelen. Daarnaast zal het Hulligtenloopje (de Riet) ondieper gemaakt en verlengd worden, dus verderop in het Oostervoortsche Diep uitmonden nl vlak bij de Donderse weg. Op de maden zullen bestaande sloten en greppels gedeeltelijk gedempt worden met het slib dat er nu is uitgehaald. Dit alles om de grondwaterstand te verhogen voor natuurontwikkeling. Verder zal er ca 70.000 kub water extra in het gebied vast gehouden kunnen worden. Daartoe zal het peil 0,5 m verhoogd worden.
Waterhuishouding Grondwaterstand in het betreffende gebied: effect voor de diepe grondwaterstand op termijn: 20-30 cm aflopend naar 5-10 cm effect ondiepe grondwaterstand: >20 cm aflopend naar 0,5-5 cm
Grondwaterstand in het natuurgebied na herinrichting: winter +20 cm en zomer +30 cm
Als je niets zou doen aan de waterhuishouding buiten het gebied dan zou dat voor het dorp +10 cm verhoging betekenen.
Naast het grondwater hebben we ook nog te maken met hemelwater dat soms tot overlast kan leiden.
Peilbuizen Om waterproblemen in ons dorp te voorkomen zijn er al eerder peilbuizen geplaatst om de gegevens van nu te verzamelen en daarmee na de inrichting een ijkpunt te hebben. In het dorp zal/zullen er op zeer korte termijn nog een of meer peilbuizen bijgeplaatst worden.
Drooglegging en afwatering T.b.v. de landbouwgronden zullen enkele percelen plaatselijk omhoog gebracht moeten worden om te komen tot +1 m drooglegging t.o.v. peil van de beek. Voor de gronden bij de Hulligtenweg betekent dat +20 cm.
Daarnaast is het belangrijk dat de afwatering vanuit het dorp goed geregeld wordt dus waar nodig drainage-buizen plaatsen, bestaande sloten uitdiepen, opschonen en evt verleggen, oude sloten in ere herstellen, duikers op goede werking controleren, vernieuwen en waar nodig dieper plaatsen. Dit alles geldt ook binnen de bebouwing van Peest. Deze werkzaamheden zullen als eerste aangepakt worden. De duiker aan de Peesterweg (Hulligtenloop) blijft bestaan. Duiker nabij de stuw in Peest bij de ijsbaan zal worden gecontroleerd en verbeterd.
Wegen en hoogspanningsmasten De wegen (van de Boermarke) in het natuurgebied zullen worden opgehoogd, ze zullen niet beter van kwaliteit worden maar ook niet slechter! Ook is de commissie in gesprek met de gemeente over het eventueel ophogen van het verharde fietspad over het Hulligtenloopje. Voor de wegen geldt een drooglegging van +0,5 m.
Naar de hoogspanningmasten zullen eventueel dijkjes worden gelegd i.v.m. bereikbaarheid en onderhoud. |
| |
2x Hulligtenloopje
|
Bomen en bomenwallen In het natuurgebied zijn inmiddels al bomen (o.a. Elzen) gerooid. Meer zal er niet meer gerooid worden. Eventueel staat wel nog een kleine bomenwal bij het Hulligtenloopje op het programma om gedeeltelijk gerooid te worden, echter ze blijft wel bestaan en zal dus weer opgroeien (nabij de Peesterweg).
In principe zullen de houtwallen die er nu zijn blijven bestaan en zal alleen waar (nog) nodig onderhoud gepleegd worden. Over de gerooide bomen/houtwal aan het eind van de Hulligtenweg zullen we nog nader geinformeerd worden.
Vennetjes Een veentje aan de westkant van het gebied nabij de Donderseweg zal in ere worden hersteld en mogelijk ook een veentje/pingoruine nabij de renbaan.
Wandelpaden en recreatie Over de bestaande schouwpaden zal niet meer gewandeld kunnen worden omdat die zullen 'vernatten'. Staatsbosbeheer vraagt Peestenaren om ideeën aan te reiken ter compensatie.
Via dorpsbelangen is het idee van herstel Poepenpad als dorpsommetje ingebracht. Dit ligt eigenlijk buiten het nu opnieuw in te richten gebied. Dit plan is echter wel gehonoreerd en kan nu dus meegenomen worden.
Plannen en ideeën voor en rond het nu in te richten gebied zijn welkom. Zie ook de oproep op de welkomspagina van deze site en het contactformulier.
| | Greppels en solitaire bomen |
Kleine perceeltjes Aandachtwordt gevraagd voor het belang van kleine grasperceeltjes zoals die er nu zijn langs het Oostervoortse diep, m.n. in fase 2 gedeelte, waarvan we benadrukken dat dat ook graslanden blijven die gemaaid en begraasd kunnen worden. Tenslotte zeer karakteristiek voor het Drentse landschap!
Onderhoud Het onderhoud van het gebied zal, na overdracht door Dienst Landelijk Gebied, door Staatsbosbeheer gedaan worden. Dit gebeurd langs de beek m.b.v. maaimachines op rupsbanden. Onderhoud van de beek is aan het Waterschap. In de maden zal dus gedeeltelijk gemaaid worden en wordt het gras afgevoerd. In de toekomst zullen er meer bloemen groeien. De grond wordt afgeplagd en verschraald om fosfaten uit het gebied te krijgen waardoor de groei van Pitrus zoveel mogelijk tegen gehouden kan worden.
Begrazing en potstal In het gebied ten westen van de Peester Maden (op en bij het Noordseveld, niet te verwarren met Het Noordsche Veld) zal begrazing door koeien en kalveren blijven. Deze gronden zijn hoger gelegen. In samenwerking met Staatsbosbeheer wordt er naast de bestaande zandweg, de Rieteweg, een potstal gebouwd met houten wanden en pannen op het dak. De bouwvergunning wordt nu aangevraagd bij de gemeente.
Jacht, muggen en waterpeil Jachtrechten, ook al zijn die tot 2014 afgegeven, zullen als de akte van toedeling is getekend net als de bestaande pachtrechten vervallen.
Muggen zullen alleen verschijnen als er sprake is van stilstaand water, wat, omdat er hier sprake is van een stromende beek, niet het geval zal zijn. Daarom is het ook belangrijk dat de sloten geschoond worden/blijven, opdat daar geen water zal blijven staan. Als laatste nog de vraag: "Wat als het mis gaat met het waterpeil en Peest na verloop van tijd toch met wateroverlast of grondscheuring te maken krijgt?" Daarvoor zijn nu die peilbuizen geplaatst. Na afronding van het project Herinrichting Roden-Norg zal de commissie nog 5 jaar aanspreekbaar zijn, dus tot 2015. Het Waterschap en ook Staatsbosbeheer zullen alles eraan doen om problemen in de toekomst te voorkomen en zullen vanzelfsprekend ook naderhand waar nodig hun verantwoordelijkheid nemen. Bij een dergelijk groot project gaat het om 'samenwerken' en een goede communicatie tussen alle partijen.
Voor meer informatie John Tukker, Dienst Landelijk Gebied, telefoonnummer 06-52 40 12 05 of 050-3178701
29-4-09 redactie Prachtig Peest, Monique Kalfsbeek Downloaden voor print <<<peestermaden 2 peestermaden 4>>> |