Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Gem. Noordenveld
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw(s) in Peest 14
Nieuw in Peest
Wie wil?
Recepten
zorgboederij Peest
Verkeer in Peest 4
Peestermaden 10
Peest in Perspectief
Wereld vlgs Peest
Natuur in Peest
De grauwe klauwier
vliegende moezen
dunningen 2013
de ooievaars z.t.
ooievaars ringen
hoogtepunten Peest
Peest en Pelinck
SSB en Peest
SBB 2010-11
SBB 2009-10
kaartje werkgebied
foto's werkgebied
naarbuiten
IVN en Peest
natuurfoto's
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Rondom Peest
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

SBB: onderhoud in omgeving Peest
winter 2009 - voorjaar 2010

 

 

  
Na de verrassing vorig jaar van de vele bomen die omgezaagd waren en soms gerooid op en naast de houtwallen tussen de Peestermaden en het Noordscheveld en de ten onrechte gerooide bomen in de maden is uw redactie, Jan en Monique, onlangs meegenomen op excursie door Henk Doldersum van Staatsbosbeheer. Zo worden wij vooraf geinformeerd over wat in onze omgeving deze winter en komend voorjaar aan de beurt is voor groot onderhoud.

Betekenis van onderhou(t)d
Eerst bekijken we hoe Staatsbosbeheer enkele jaren geleden de houtwallen heeft onderhouden langs het gedeelte van de Zeijer Broekenloop. Dus het pad ten zuiden van de Hoofdweg. Daar zijn, toevallig om en om, de bomen op de houtwallen volledig gekapt resp. gedeeltelijk blijven staan en werd de onderbegroeiing gesnoeid. Na een jaar of 5 is er weer een opgroei van ca 2 meter. Die op- cq ondergroei is nodig om erosie van de wal te voorkomen. Staatsbosbeheer zal er pas weer over 20 tot 30 jaar de volgende onderhoudsronde doen.

Zeijer Broekenloop: houtwal waarop de bomen zijn blijven staan

Wat is een houtwal:
Een wal van maximaal 1,5 m breedte waarop een rij bomen (veelal eiken en berken) van maximaal 20 jaar (doorsnede stam ca 10 tot 15 cm) en waar tussen jonge loten opgroeien tesamen met braamstruiken, hulst en meidoorn.
De bomen werden vroeger jong omgezaagd om te dienen als geriefhout (palen, beschoeiingshout of brandstof). Doordat de jonge bomen omgezaagd werden en dus de wortels (met stronk) bleven staan konden er vervolgens weer jonge loten uitgroeien. De oudere bomen die men hier en daar liet staan deden dienst als schaduwplek voor het vee en als bouwmateriaal.
De wallen hielden het vee 'in toom' en de lage onderbegroeing de reëen op afstand (zodat ze de jonge loten van de boom niet konden opeten).
De bomen die op een wal staan kunnen naar alle zijden goed tot ontwikkeling komen en zullen daardoor niet erg overhangen over de velden.

Wat is een boswal of bosstrook:
Hierbij staan meerdere bomen in de breedte naast elkaar. Van een wat hogere wal is niet echt sprake en de strook is breder dan 1,5 m. De bomen die in het midden staan hebben een andere kroonontwikkeling dan de bomen aan de zijkant. Onderhoud d.m.v. kap zal minder nodig zijn.

Boomwallen nu
Tegenwoordig doen de boomwallen alleen nog dienst als schuilplek voor dieren en vogels. Het hout was/is niet meer nodig op of rond deboerderij, waardoor de bomen veel langer zijn blijven staan en behoorlijk zijn uitgegroeid. Nu moet er gekozen worden welk type onderhoud er gepleegd gaat worden door Staatbosbeheer.
In principe heeft Staatsbosbeheer gekozen om boomwallen in de oude staat terug te brengen, maar hebben ze wel oog voor de 'oude' bomen die nu op diverse wallen staan. Ook onderkennen ze het 'oude' principe dat ook in het verleden niet alle wallen in een keer werden onderhouden, zeg maar omgezaagd en gesnoeid, maar verdeeld over verschillende jaren.


 Wat staat er nu te gebeuren (zie kaartje):
Langs het eerder genoemde pad nu richting Noordsche Veld heeft de gemeente het eerste stuk in onderhoud. Daar is de houtwal links goed in beeld en onderhouden. Rechts ligt een zgn bosstrook die over de volle lengte blijft zoals die is.

Het tweede gedeelte van de weg is in eigendom van Staatsbosbeheer. Links zullen de bomen die zich daar naast de oude wal gedurende de afgelopen 30 tot 40 jaar hebben ontwikkeld, omgezaagd worden. Ook enkele bomen op de houtwal zelf zullen gekapt worden om ruimte te maken voor 'oudere' collega's. Er zal dus langs het pad en de houtwal een brede kale groenstrook ontstaan waardoor op die oostkant van de de wal de bomen zich weer kunnen ontwikkelen.
Op het eind van het pad, rechtdoor, staat links en rechts een bosje met bomen voor het nieuwe hek. Die bomen zullen blijven staan.



Boomwal waarlangs gekapt gaat worden

Notabene
Op de kruising zagen we links nog twee wat grotere bomen wat verder van de boomwal staan. Die zullen in principe ook omgezaagd worden, maar vanaf deze kant doe ik nogmaals de suggestie om een ervan te laten staan omdat die een mooi afronding betekent van het navolgende bosje. De weg die visueel met een bocht naar rechts gaat wordt door deze boom dan ook meer als hoofdroute aangemerkt.

Ga je met deze bocht mee rechtsaf dan loop je langs het pad met de vele termietenheuvels. Daar zullen hier en daar wat bomen gesnoeid en gerooid  worden.
Na de bocht naar links kan je rechtdoor lopen het Noordsche Veld op. Wij gaan echter rechtsaf over het zandpad waarop de paardenliefhebbers met aanspanning kunnen rijden. Daar zal de hele eerste bomenrij omgezaagd worden om ruimte cq licht te maken voor m.n. de egelantier die hier voorkomt maar in de verdrukking raakt. Staatbosbeheer komt door deze keuze tevens tegemoet aan de vele klachten die ze kregen van de paardenliefhebbers dat de takken te ver naar beneden reikten.

Vervolgens: op naar de Langelaan
Rechts van de Langelaan liggen eerst de bossen van Pelinck (zie hierover het item Peest en familie Pelinck al 190 jaar een band – De Langelaan door Egbert Pelinck). Wanneer je de derde weg rechts inloopt tot aan de rand dan zie je links en rechts twee houtwallen. Het idee was om op de rechter houtwal alle bomen te om te zagen. De wal is al een tijd niet meer onderhouden en er staan inmiddels al wat oudere bomen. Op ons verzoek zal om de 10 m een boom blijven staan zodat die verder kunnen uitgroeien. Het intieme karakter van de graspercelen zal hierdoor blijven bestaan. De linker wal waarop bomen van verschillende leeftijd zal wat worden gedund en de ondergroei gesnoeid.

Tot slot
Dank aan Staatsbosbeheer: Nu we vooraf deze informatie hebben gekregen zullen we niet meer ongerust worden als de werkzaamheden beginnen en schrikken van wat in onze ogen als kaalslag zal over komen.
Blijft natuurlijk wel dat er fors gedund wordt in het bomenbestand waarvoor geen nieuwe aanplant plaats zal vinden.

Misschien ter geruststelling: Op het bijgaand kaartje aangeduid en op de foto's ziet u het resultaat van onderhoud in Zeijen dat 5 jaar geleden heeft plaats gevonden.

Daarnaast: Het zijn niet alleen rechte zgn nette bomen die blijven staan; ook karakteristieke bomen met vreemde krommingen zullen volgens Doldersum het beeld blijven bepalen.

Meer foto's >>>

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe