Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
publicatiedata 2013
jaaragenda 2013
Gem. Noordenveld
Nieuw(s) in Peest 13
Peest in de media 13
Peest blij met...
Waar sta ik
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Peest in de media 2013

Koers richting Peest
door: Paul Straatsma
Publicatie Dagblad van het Noorden 26 januari 2013
Foto's Jan Zeeman


Koers richting Peest

In Noordwest Drenthe wordt hard gewerkt aan het herstel van de beekdalen. In de Peestermaden, langs het Oostervoorste diep, zijn de resultaten daarvan inmiddels te zien.

In Norg is de duivel gekooid. Om het kwaad te vernederen is Beëlzebub te pronk gezet op de Brink, met uitzicht op de kerk om hem extra te sarren. Vanuit zijn kooi ziet hij met lede ogen aan hoe goedgemutste toeristen hotel Karsten aandoen en het de dorpelingen goed gaat: hoe kan het ook anders als je in zo’n mooie omgeving woont. Zoveel geluk is voor een duivel om gek van te worden, vandaar zijn verwoede pogingen om zich tussen de tralies door naar buiten te wringen en het tij te keren, in zijn voordeel… Neemt u een kijkje bij hem, houd dan afstand: zijn armen reiken ver en naar verluidt gebruikt hij zijn puntige staart als lasso…

Er is van alles te zien in het centrum van Norg, maar de ware blikvanger is de Sint-Margarethakerk met zijn Romaanse vormen. Naar het schijnt is het binnenste van het godshuis net zo bijzonder als de buitenkant. Helaas worden in het winterseizoen geen rondleidingen gegeven. Wilt u de kerk bezichtigen dan bent u aangewezen op de reguliere openingstijd, op de zondagochtend rond de klok van 10 uur. Een anekdote is leuk voor deze wandeling: het doopvont van Bentheimer zandsteen zou na de reformatie dienst hebben gedaan als drinkbak voor het vee bij een boer in Peest. Iets om te onthouden als we dadelijk door dat dorpje lopen. 

Norg is een wandeldorp bij uitstek. Welke kant je vanaf de kerk ook uit loopt, overal is de omgeving kleinschalig en gevarieerd. Niet vreemd dat het dorp veel wandelliefhebbers telt. Een van hen is Henny Bakker. Met een aantal gelijkgezinden stelde ze vorig jaar een boekje samen met tien ommetjes. De herinrichting van de Peestermaden heeft ze aangegrepen voor een nieuwe tocht, iets langer dan de wandelingen uit het boekje, want écht wandelen begint voor Henny pas na een kilometer of tien. We gaan op weg naar Peest, maar niet voordat we eerst de vlindertuin aan doen. Ook al zijn er in dit jaargetijde geen vlinders en bloeiende planten: we geloven Henny als ze zegt dat dit een plekje is om in de zomer voor terug te komen. 

We staan voor open ruimte, maar hoe lang nog? Het Oosterveld is een oude es. Al jaren liggen ergens op een tekentafel – of diep in een la – plannen om Norg op deze plek met 220 woningen uit te breiden. Het houdt de gemoederen in het dorp flink bezig. Erfgoedvereniging Heemschut plaatste de plannen in de top tien van bedreigd cultureel erfgoed. Vooralsnog kunt u er als wandelaar nog genieten van het uitzicht. Op een uit zijn voegen gebarsten schuur na treffen we tussen Norg en Peest geen enkele bebouwing.

Na een ruige strook bos zetten we voet in de Peestermaden. Maden is de benaming voor de graslanden op de Drentse zandgronden. Vrijwel altijd liggen ze aan weerszijden van een water. Dat is hier ook het geval, het Oostervoorste diep. Het water komt ten noorden van Norg uit bij het Groote diep om samen verder te gaan als Lieverse diep en later Peizerdiep. Het gebied is de achterliggende jaren onder handen genomen. De landbouwgronden werden opgekocht en kregen een nieuwe bestemming als natuur. Staatsbosbeheer beheert het gebied. De meanderende loop van het diepje werd hersteld, sloten gedempt en op plekken werd te voedselrijke grond afgegraven. Naast een ruiger aanzicht leverde het een natter gebied op. Maar of de wandelaar bij de oversteek van het stroomdal de voeten droog houdt?

Op dit moment wel: de vorst zit in de grond, dat vergemakkelijkt de zaak. Een zwerfkei op een opgeworpen heuvel fungeert als uitkijkpunt over het stroomdal. Twee koppels reeën zijn niet gediend van onze aanwezigheid. Met hun witte spiegels opgezet nemen ze de benen.

Stroken bos wisselen de Peestermaden af. De route schampt het Noordse veld, zodat we ook nog heide te zien krijgen. We zetten koers richting Peest. Meteen vanuit het bos lopen we het dorp binnen. Peest is een prachtig brinkdorp, met typische Drentse boerderijen met rietgedekte daken en baanders.

Ten zuiden van het dorp treffen we een stukje oorlogsgeschiedenis. De Duitse bezetter liet er een vliegveld aanleggen. Het is nooit gebruikt, de grond was te drassig om wielen te kunnen dragen. Van de Duitse aanwezigheid is nog een aantal sporen in het landschap terug te vinden. Bij Westerveen bouwden de Duitsers hun gebouwen. Om van bluswater te zijn voorzien werd het veentje vergroot met een aantal zijarmen. Vanuit de lucht gezien doen die denken aan een hakenkruis, vandaar dat het veentje in de volksmond de Hitlerring wordt genoemd. In het bos staat nog een bunker, de deur staat op een kier voor vleermuizen. Overigens hebben de boeren nog jaren last gehad van de enorme hoeveelheden munitie die de geallieerde na de oorlog op het vliegveld dumpten. Pas begin deze eeuw werd dat opgeruimd: ruim 200.000 stuks munitie werd verwijderd.

 

  

De afwisseling van open en besloten ruimtes houdt aan. Norg komt weer in zicht, de daken van oude keuterijen zweven achter de zuidelijke es. Pittoresker kan niet worden.

Wanneer Paul wandelt zet hij zijn gps aan. De route kunt u downloaden op www.paulstraatsma.nl

De mogelijkheden voor mooie wandeltochten vanuit Norg zijn legio.
Het fraaie boekje met tien rondwandelingen is voor
€ 6,95 te koop bij o.a. Hotel Karsten, café Zwaneveld en de beide tankstations.


 

INFO
Route, 12 km. Overwegend zandpaden, waterdicht schoeisel verdient aanbeveling, honden kunnen mee, mits aangelijnd.

Start in centrum Norg op de kerkbrink;

Weg oversteken naar Hotel Karsten en RA over voetpad (vlindertuin achter café Zwaneveld) Op Oosteind bij huisnmmer 41 weg oversteken naar zandweg;

Einde zandweg LA, Eerste Laan;

Verharde weg wordt zandweg over de es, Oosterveld;

Op driesprong links;

Op driesprong links aanhouden;

Einde zandweg op zandweg met schelpenpad RA;

op viersprong links en op zandweg blijven lopen;

Tweede bosweg RA;

Einde bospad RA en na 30 meter bospad LA;

Einde bospad op zandweg RA, Peestermaden;

Op driesprong rechtdoor;

Waar de hoogspanningskabels de zandweg kruisen LA naar bruggetje en uitkijkpunt met zwerfkei (indien te drassig kunt u als alternatief RD en na tweemaal LA de route weer oppikken);

Na bruggetje graspad blijven volgen, langs uitgegraven ven en bossingel. Bij laatste weiland rechts aanhouden naar zandweg en dan LA;

Meteen maakt pad een bocht naar rechts en even later opnieuw;

Op viersprong LA en over het Oostervoortsediep;

Eerste weg RA langs Noordse veld;

In bocht bij ‘bomengroep in water’ RA, smal pad richting Oostervoortsediep;

Bij Oostervoortsediep RA over schouwpad en bij duiker het water oversteken en LA, een smal graspad langs weiland en bossingel.

Op zandweg RD, later verharde weg Langelaan;

Op Hoofdweg in Peest RA en meteen LA, Brinkweg;

Einde weg RA, Schaapdijk;

Op driesprong LA, over fietspad;

Loop over parkeerplaats van restaurant de Jagershof en houd links aan, zandweg;

Einde zandweg rechts, Westerveen;

Loop rond de waterpartij en neem derde weg RA en direct weer RA, Jorispad (smal bospad);

Einde bospad LA op asfaltweg;

Eerste zandweg (met schelpenpad) RA;

Einde zandweg met schelpenpad LA, naar zandweg;

Op driesprong RA;

Zandweg wordt verharde weg, Steeg;

Op driesprong (Pompstraat) LA en direct RA, Achter de Kerk

Eerste weg LA, Brink;

RA naar Start.



 Voor downloaden route klik op:downlaods
Voor meer foto"s van Jan Zeeman klik hieronder op verder.

 

Verder
P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe