Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Alie Been
Femma Bezu
Geert Bezu
Jos Bezu
Hendrik Dussel
Willem Dussel
Roel Emmens
Petra Emmens
Tjerk Gelling
Riekje Geraedts
Jan Hoiting
Jan Holt
Bram de Jong
Rinette de Jong
Gerard Kropholler
Herman Lammers
Irene Meuldijk
Henk Oosterbrink
Hennie Schuiling
Gerrit Snippe
Jan van Staalduinen
Willy Tienkamp
Katrien Venekamp
Chaim Zimet
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Van wie bi'j der iene

vraaggesprek met Chaim Zimet
door Christel Steijvers

Wil je je even voorstellen?
Mijn naam is Chaim Zimet. Ik ben 65 jaar en werd geboren in Amsterdam.

Wie waren je ouders?
Mijn ouders waren Max Zimet en Agnes Theindel, die beiden op hoge leeftijd zijn overleden respectievelijk in 1998 en 2004.

Ben je verliefd, verloofd, getrouwd?
Al 35 jaar wonen Theo Jak en ik samen. Sinds 2000 zijn we getrouwd. Ik ben er trots op in een land te wonen waar dit mogelijk is. Ben je na 35 jaar nog verliefd? Ik heb daar geen idee van, maar we vinden het nog altijd fantastisch om 24 uur per dag bij elkaar te zijn.

Hoe lang woon je in Peest en heb je het hier naar je zin?

Op 1 april 1998 zijn Theo en ik verhuisd van Amsterdam naar Peest. We woonden in de hoofdstad op veertien hoog onder de Buitenveldertbaan. We hebben in die tijd veel vliegtuigen zien en vooral horen landen en opstijgen. De overgang van dit drukke westen naar Peest was vooral voor mij erg groot. Na ruim 50 jaar wonen in Amsterdam voelde ik me de eerste tijd niet op mijn gemak. Maar na een aantal maanden was ik helemaal op mijn stek in Drenthe. Het groene, houten huis aan de Zuidveldigerweg 2 was een droomhuis, hoewel achteraf iets te groot voor ons beiden. We verkochten deze Skandinavische bungalow in 2010 aan de familie Meindertsma. Sindsdien wonen we aan de Brinkstukken 2: een prachtige en vooral kleine woning, uitstekend geschikt voor twee personen. We kijken uit op het Diepje en de Schoonebeker schapen van Harm Soegies. Een mooi plekkie.

Heb je broers of zussen?
Ons gezin bestond uit mijn ouders en drie jongens. Ik heb twee oudere broers. De oudste woont met zijn vrouw in Apeldoorn, de middelste met zijn vrouw in Zwitserland.

Wat doe je voor je beroep?
Sinds kort ben ik gepensioneerd en hoop ik nog lang te genieten van mijn pensioengerechtigde leeftijd. In mijn werkzame leven ben ik begonnen als directeur van een Montessori basisschool, gevolgd door een universitaire studie opvoedkunde. Ik studeerde af als orthopedagoog en hield me bezig met moeilijke kinderen die gedrags- en/of leerproblemen hadden en natuurlijk met hun ouders. Na ruim dertig jaar onderwijs en hulpverlening kwam de man met de hamer en volgde er een lange burn-out periode. In mijn eigenlijk vak kon ik niet meer verder werken. De laatste jaren had ik een administratief baantje aan huis.

Wat zijn je hobby’s?
Dat zijn er verschillende: koken, filmen, onze twee honden en IVN Norg.

Wat betekenen de letters IVN?
Deze letters staan voor Instituut Voor Natuureducatie. Zo heette de vereniging die in de jaren vijftig van de vorige eeuw is opgericht. Later is de naam van deze natuurclub veranderd in ‘Vereniging voor natuur- en milieueducatie’. Ondanks deze naamswijziging zijn de oorspronkelijke letters IVN gehandhaafd.

Wat doet het IVN?
Het IVN is een landelijke vereniging met zo’n 170 lokale afdelingen. IVN Norg is daar een van. In de directe omgeving zijn er bijvoorbeeld ook afdelingen in Roden, Peize, Leek en Assen.
Het IVN probeert bij te dragen aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu en landschap
Voor IVN’ers gaat het om kennis, betrokkenheid en doen: hoofd, hart en handen. Met natuur- en milieueducatie (NME) proberen zij op te komen voor een duurzame, groene leefomgeving. Voor nu en in de toekomst.
Jullie hebben ook een natuurblad: Het Norger Natuur Nieuws. Vertel er eens iets over.
Elk kwartaal geven we ons ‘Norger Natuur Nieuws’ (NNN) uit. We zijn net begonnen met de elfde jaargang. Met een groep trouwe schrijvers van binnen en buiten de vereniging slagen we erin om telkens opnieuw een boeiend natuurblad uit te geven. Hierbij gaat het vooral om allerhande natuurbelevingen. Als mensen belangstelling hebben, dan kunnen ze altijd een proefnummer aanvragen. Of kijk eens op de website www.ivn-norg.nl. In het hoofdstuk ‘Archief’ kunnen bezoekers de laatste nummers digitaal lezen.

Wat doe jij eigenlijk bij het IVN?
Samen met Theo zit ik nu ruim tien jaar in het bestuur van IVN Norg. Theo als bestuurslid en ikzelf als secretaris. In die periode heeft IVN Norg een mooie groei doorgemaakt: van 60 leden en 17 donateurs in 2001 naar 232 leden en 160 donateurs in 2011. Dat brengt veel werk met zich mee, zeker nu het bestuur al sinds jaren uit vijf personen bestaat. Met z’n vijven vormen ze een hechte club, die ondanks de leeftijden nog een paar jaar door willen gaan. We zijn blij dat we vanaf dit jaar een zesde bestuurslid gevonden hebben.

Wat organiseert het IVN?
IVN Norg organiseert lezingen, excursies en cursussen. Verder houden werkgroepen zich bezig met weidevogelbescherming, onderhoud van faunapassages, nestkasten in Norg, het ringen van kerkuilen. Ook is er een plantenwerkgroep die zo’n tien maal per jaar een dagje erop uittrekt. Daarnaast is vrijwel het gehele jaar door een groep vrijwilligers actief in de IVN Vlindertuin achter Café Zwaneveld in Norg.

Vertel eens iets over die Vlindertuin.
De Vlindertuin is eigenlijk een grote voorbeeldtuin van ruim 2000 vierkante meter. Bezoekers kunnen hier zien hoe ze hun eigen tuin vlindervriendelijk kunnen inrichten. Met andere woorden: hoe lok ik de meeste vlinders naar mijn tuin?
In 2005 bestond IVN Norg 55 jaar en we wilden graag iets opzetten voor de bewoners van Norg en omstreken. Theo kwam toen met het idee van een Vlindertuin. Met de financiële bijdragen van particulieren en bedrijven is het gelukt om de tuin in te richten en te openen in de zomer van 2005.
De tuin is het hele jaar door vrij toegankelijk, ook al bevindt deze zich op particuliere grond van de familie Zwaneveld.




 

 


Chaim met de ene schat Mischa


Chaim met de andere schat Rutha

Hebben jullie zelf ook huisdieren?
We hebben twee honden. Mischa, een kruising van een terriër en een Friese stabij, is bijna vier jaar. Rutha is een labradoodle (een kruising tussen een labrador en een koningspoedel).
Zij is bijna 2½ jaar. In Vries volgden we met beide honden cursussen gedrag en gehoorzaamheid. In Assen doen we sinds een paar jaar ook aan behendigheid. Onze honden vinden dat prachtig. Theo volgt sinds kort lessen frisbeeën met honden. We genieten erg van onze viervoeters en proberen ze zoveel mogelijk te integreren in ons eigen leven. Zo gaan Mischa en Rutha altijd mee naar de Vlindertuin of naar een bestuursvergadering.

Wat zijn voor- en nadelen van Peest?
Als we heel af en toe een keer teruggaan naar het ‘wilde westen’, dan weten we in Peest meteen weer waarom het hier fantastisch wonen is. Ruimte, groene omgeving, rust en privacy. Vooral dat laatste vinden we belangrijk. Er is gelukkig nog gemeenschapszin en de bewoners staan voor elkaar klaar als het moet. Maar tegelijk is er voor iedereen voldoende vrijheid om zijn leven vorm te geven.

Zou je nog iets willen veranderen in Peest?
Als we op de een of andere manier nog meer kunnen doen aan de hardrijders, dan heel graag. Sommige weggebruikers hebben veel moeite met de getallen 30 en 60. Vreselijk. Wat ik als IVN’er jammer vind, is dat er zo weinig overstaanders over blijven als er ergens een houtwal terug wordt gezet. Dat moet natuurlijk eens in de zoveel jaren gebeuren, maar waarom alles in één keer plat? Nog niet zo lang geleden heeft Markus Rozenveld de langwerpige, driehoekige kavel aan de Peesterstraat vlak voor Norg teruggezet. Prachtig met mooie, stevige oude bomen als overstaanders. Daar tussendoor is alles netjes teruggezet. Het ziet er goed uit en de dieren houden nog iets over!

Met wie zou je een keer willen meelopen op zijn of haar werk?
Met staatssecretaris Henk Bleker om eens direct van hem te horen waarom hij vindt dat al zijn natuurplannen wel ‘meevallen’.

Wie zou je een keer willen interviewen?
Job Cohen, fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Dat is naar mijn idee een sympathiek en beschaafd politicus. Misschien iets te lief, maar als we toch eens een volksvertegenwoordiging hadden met alleen maar mensen zoals hij!

Naar welke muziek luister je het meest en naar welke TV-programma’s kijk je?
Tot aan mijn vijftigste luisterde ik vrijwel uitsluitend naar klassieke muziek. Langzamerhand is daar verandering in gekomen. De laatste jaren zoeken Theo en ik het meest naar muziek uit New Age-kringen, meer uit de alternatieve richting. Toppers voor mij zijn Ennya en Loreena MacKennitt. Laatste aangeschafte CD: ‘The Beginning’.
We kijken niet veel televisie, maar Engelse detectives scoren altijd hoog. Verder vrijwel alleen speelfilms. Via de schotel hebben we een abonnement op Canal Digitaal. Daar zitten soms krenten in de pap, die we er graag uitzoeken.

Waar heb je een hekel aan?
Aan grensoverschrijdend gedrag. Ik ga altijd uit van ‘leven en laten leven’. Voor iedereen geldt dat je vrijheid eindigt op het moment dat anderen daar last van hebben. Het is net als in de serie ‘Ja zuster, nee zuster’: ‘Laten we allemaal doen wat we willen. Zonder te schreeuwen en zonder te gillen. Doe wat je het liefste doet, dan is het altijd goed’.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Ik zou graag Christel Steijvers interviewen. Zij verzet veel werk voor deze website en neemt deze interviews af. Daardoor komt zij nooit aan de beurt.

Peest, januari 2012

 
 

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe