Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
vrouw en paard
man en pony
man & vrouw en paard
vrouw en paard 2
jonge dame en paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Vrouw en Paard
Het dressuurpaard
vraaggesprek met Hilde Venekamp

 


Jij bent al heel lang met paarden bezig, wanneer is dat eigenlijk begonnen?
Toen ik 3 jaar oud was kochten mijn ouders Nannie van Donderen. Dat was een schimmel shetlander. Nannie kwam uit Zuidvelde, maar daarvoor is ze nog van Hendrik Dussel geweest. Met Nannie gingen we vroeger vaak mennen en wij reden erop.
Toen ik 10 jaar werd, kreeg ik voor mijn verjaardag 10 ponyrijlessen bij de Puszta Ranch. Met als bedoeling dat je dan leuk kunt rijden en dan zelf wel met een pony het bos in kunt. Maar na 10 lessen kun je een beetje ponyrijden, maar dat was toch niet voldoende, dus ik bleef op ponyrijles. Toen ik 11 was kreeg ik Raymond, Een brave D-pony van 15 jaar oud. Met Raymond ben ik toen lid geworden van ponyclub 't Hunebed en ben ik wedstrijden gaan rijden. Op mijn eerste officiële wedstrijd won ik direct de eerste prijs en op mijn tweede wedstrijd werd ik NPC-kampioen regio noord (Groningen/Drenthe/Friesland.) Toen kreeg ik smaak te pakken en ben ik fanatiek wedstrijden blijven rijden.

Tot welk ras behoort jouw paard?
Al mijn paarden behoren tot het KWPN stamboek. Dat is niet echt een ras. Thoran heeft als vader Cavalier en is daarmee in de spring richting gefokt. Dione heeft als vader Universeel en in dressuur richting gefokt. Van Dione verwacht ik nu een veulen van Alexandro P. En dat is dan weer een hengst uit de Gelderse richting, maar erg geschikt voor dressuur.

Heb je nog een voorliefde voor een ras?
Ik heb geen voorliefde voor een bepaald ras. Ik hou van een groot paard, een schofthoogte van 170cm of hoger. Een mooi front en bergopwaarts gebouwd. Zo was mijn vorige een Hannoveraner, Duits bloed. Een paard moet eerlijk zijn en willen werken. Ze moeten sensibel, maar niet rillerig zijn.

Behoren jouw paarden tot de warmbloedig of koudbloedige groep?
Al mijn paarden behoren tot de warmbloed paarden.

Jij doet aan dressuur vertel eens wat houdt dat in?
Dressuur houdt in dat je het paard schoolt. Je leert het paard oefeningen die, naar mate het paard sterker wordt, zwaarder en moeilijker worden. Je hulpen (been, zit en teugelhulp) moeten steeds kleiner worden. Het paard moet naar mate de training vordert steeds meer gewicht op de achterbenen overnemen waardoor het steeds sierlijker gaat lopen.

Heb je ook een favoriet in de paardensport?
Edward Gal is mijn favoriet. Hij is een sympathieke ruiter die op een vriendelijke manier rijdt. Hij heeft verschillende paarden op Grand Prix niveau heeft uitgebracht voor het Nederlands team, waaronder de wereld beroemde hengst Totilas.

Je hebt een paardenbak, oefen je daar veel?
Ik oefen veel in een paardrijbaan. Alleen is mijn eigen rijbaan te klein. Die is 20 x 40 meter. Voor de wedstrijden heb ik een baan van 20 x 60 meter nodig, Daarom train ik regelmatig bij de buren in de rijbak. Die is groter. Daarnaast is het erg belangrijk ook met het paard regelmatig het bos in te gaan.

Doe je ook (nog) aan wedstrijden mee? Met welk paard was je het meest succesvol?
Ik rijd nog altijd wedstrijden. Ik haal daar ook veel plezier uit. Op dit moment rijd ik Thoran in de klasse Z1 dressuur. Eind mei gaan wij ons Z2 debuut maken. Hopelijk wordt hij mijn succesvolste paard. Meeste kampioenstitels heb ik met mijn pony gehaald.
Daarvoor heb ik mijn pony naar de Z1 dressuur gereden. Met mijn pony ben ik meerdere malen regiokampioen (Klasse B,L en M1) Mijn eerste paard Kirine heb ik naar de Z1 gereden. Ik mocht haar ook Z2 starten, maar helaas kreeg ze artrose en werd ze voor de sport afgekeurd. Daarna heb ik Sharona naar de M1 dressuur gereden. Royal Fresco naar de Z1 en met hem ben ik nog een derde geworden op de Drentse kampioenschappen klasse M1 en heb ik in 2009 de Dirk Lutjeboer Competitie in Veendam gewonnen in de klasse L1.

  


Hilde in aktie met Thoran
 


Hier samen met Dione
 
Bekende ruiters en amazones hebben een persoonlijke instructeur/trainer heb/had jij die ook?
Ik train sinds 2009 bij Marjan Stevens. Om een paard goed te kunnen scholen heb je iemand nodig die van de grond af mee kijkt en aanwijzingen geeft. Marjan geeft op een leuke manier les. Ze is niet gauw tevreden en laat mij hard werken tijdens de trainingen.

Fok je ook met de paarden? En voer je ook een stalnaam?

Ik fok niet jaarlijks een veulen. Maar op dit moment is de schimmel Dione uitgerekend en kan ieder moment een veulen geboren worden. Het is de bedoeling dat dit de opvolger van Thoran wordt. Wij hebben geen stalnaam.

Als je een partner voor een merrie zoekt waar let je dan op?
Als ik een hengst uitzoek, vind ik het karakter het belangrijkste. Het moet een werkwillige hengst zijn. Hij moet bergopwaarts gebouwd zijn en goed kunnen schakelen in zijn manier van lopen. Dat betekend dat hij actief moet blijven tijdens het verruimen is draf/galop en ook tijdens het gewone draf/galop. Hij moet grote nakomelingen fokken. Ik let er dan ook op de hengst 168 cm of groter is. Goede stand van zijn benen/hoeven is belangrijk ivm artrose en röntgenologisch moet het beenwerk goed zijn. Sommige paarden hebben los chipfragmentjes in hun gewrichten zitten (OCD osteochondrose dissecans) wat een grotere kans op blijvend kreupelheid kan veroorzaken.

Blijven al je veulens in Nederland of zijn er ook al vertrokken naar het buitenland?
Geen van onze paarden zijn naar het buitenland gegaan. Ik fok niet om te verkopen.

Bijna elke sport heeft zo zijn eigen blessure gevoeligheid hoe ligt dat bij jouw paard?
Bij overbelasting (zware bodem) of onregelmatig trainen bestaat de kans op pees/spier blessures. Daarom is een goede bodem om op te trainen ook erg belangrijk. Ik heb daarom houtsnippers door de bodem. Dat zorgt voor een stabiele veerkrachtige bodem. Daarnaast train ik altijd mijn paarden met been beschermers. Tijdens het rijden bestaat altijd de kans dat het paard zichzelf aantikt en daar mee verwond.

Heb je nog een leuke anekdote uit je paarden geschiedenis?
Als Peuter gingen wij naar de Flevohof waar we op een haflinger een rondje konden rijden. Die haflinger was zo dik dat ik er bijna vanaf gleed. Maar zo koppig als ik was mochten ze mij niet vasthouden. Toen konden mijn ouders al weten dat ik later wel zou gaan ponyrijden.

maart 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe